Hello guys!today ak mcm teringin nak mkan something lor..cuaca hari ni sgt2 ler mendung..i wake up kol 6.30 pg td..then xleh nak tido da..huhu..da xleh tidoq tu,ak pown g ler tgk tv..da plak tu,lapar ler pule..nak mkan ape ni?nak mkan ape ni?pk punye pk punye pk..ey ape da byk pk..erm..ak pown msk ler kuew tiaw grg..wat air nescafe mild..buih2 halusss jer..^_^..mkan2 ler smbil tgk tv..smpai kol 10.30.(tgk tv smpai 10.30 kay?bukan mkan smpai 10.30)hee...ouh mata pown da stim2 je nengok tb..heh..then msuk ler blik..smbung tido..hehe..sgt ler xsnonoh..huhu..mangun2 je da kol 1..OMK! (oh mak ko)..tgk tingkap,mendung lg..bru lpas ujan lak tuh..dlm hati berkira2 mau sambung tido..kah3..tp,xjadi sbb prut lpar blk..hehe..g dpur,nmpak de ayam,lemon,kentang..ouh buat ayam bakar sdp gak niy..hoho..yay!tadi ni bru je
BAHAN2 PASTE (blender):
1 biji bawang besar
5 biji bawang kecik
5 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
5 biji cili api (kalo nak pedas,ltak la ikut suke)
sedikit lada hitam,jintan manis,bunga lawang,jintan putih,bunga cengkih..
sedikit olive oil
sedikit garam
*bahan2 ni sume blender taw..
Cara2:
- bersihkan ayam2 yg ade..(ak gune 3 ketul besar)
- masukkan ayam, paste n kentang kecik2 dlm bekas or storage bags yg jenis slider tu..snang sket nak smpan.
- lepas tu perah lemon dlm storage bags td
- biarkan slame sejam lam peti eh..
- then bakar ayam tu lam oven slame 40 mnit dalam suhu 200 darjah C.
ayam yg sdg d marinated..=)
okeh!ayam sudah siap di perap bersama kentang comel2..letak ler lemon sket bg rase msam2..
nak bagi lg kenyang,bakar ler roti perancis niyh..sapu marjerin n tabur bwg putih yg d cincang halus..kalo nak lg sdap,ltak ler sjenis daun tu..ak xingt ler ape nmenye..bakar dlm suhu 100 drjah C slame 15 mnit..
haa!ni ayam yg sudap siap d panggang!sodap eh baiii..hehehe..
tp,gmbar roti dah d bkar xsmpat nak amek lor..lpar!kah3..da mkan,bru teringat.ces!
ayam ini di hidangkan dgn roti n kcang bakar yer..lupe nak snap.hehe..sory!
okay uollz!slamat mencuba ye resipi mak niyh..!=D
No comments:
Post a Comment